O echipa de sfinti

doctori

” Sacra si curata imi voi pastra arta si imi voi conduce viata .”

 

Exista doctori in Romania, care respecta cu sfintenie acest juramant, a caror probitate profesionala si morala este ireprosabila.

Am avut marea sansa sa-mi las viata in mainile unor OAMENI  de exceptie, pentru care comunicarea cu pacientul este esentiala.

Intotdeauna am considerat ca medicina nu se face cu superioritate si, mai ales, nu se face pe fuga.

Ma simt extraordinar de mica incercand sa conturez portretul unor doctori pentru care distinctia „cum laude.”, mi se pare insuficienta pentru vastele cunostinte care le incununeaza profesia, cea mai onorabila profesie din lume, care are ca obiect prima dintre valori: VIATA!

Imi place sa ma consider un miracol, un miracol fabricat  cu multa abnegatie in Spitalul ” Sf. Constantin” din Brasov, locul unde pasesti in umbra lui Dumnezeu, locul in care vicisitudinile par sa se dizolve sub bagheta magica a celor mai dibace minti si in care cancerul capata conotatii diferite

Am ajuns la domnul doctor Eugeniu Banu, medic primar oncologie, dupa o cursa nebuna prin diferite spitale romanesti si nu numai. Strangeam in brate miriade de pareri medicale, incercand sa construiesc un puzzle care sa-mi aduca raspunsul la intrebari.

Pacientul roman este adesea prost informat, neintelegand in totalitate ce semnifica patologia de care sufera, neavand practic sansa de a alege dintre optiunile de tratament, de cele mai multe ori, decizia apartinand doar doctorului curant.

Doctorul Eugeniu Banu a demontat in cateva minute tot ceea ce credeam ca stiu, el insusi reprezentand un intreg puzzle, prin cunostintele vaste pe care le poseda, dobandite printr-o munca asidua si neintrerupta.

Din momentul in care ii devii pacient, isi ia ragazul necesar sa asculte si mai ales, sa explice, iar gradul de empatie pe care-l manifesta iti confera siguranta ca priveste dincolo de ambalaj, ajungandu-ti direct la suflet, castigandu-ti increderea prin desavarsirea cu care stie sa managerieze patologia, spargand barierele blocajului cultural al medicinii romanesti.

Nu voi mentiona tratamentele pe care domnul doctor mi le-a propus si pe care le-am urmat cu sfintenie, aflandu-ma in timp ce scriu acest articol in remisie completa, ci voi face referire la daruirea si tinuta morala a acestui mare OM, care desi este incoltit zilnic de suferinta izvorata din drama pacientului, ramane imuabil, tinandu-se la distanta de marea boala psihica a medicinei, aceea de a deveni imun la suferinta.

Deseori m-am intrebat de unde-i vine puterea, iar raspunsul se afla, cu siguranta, in bratele lui Dumnezeu, atat raspunsul, cat si maestria cu care-si trateaza pacientii,  indreptand destine si salvand suflete, prin accesarea partii intrinseci a naturii umane, fiind medicul cu care am legat cea mai trainica legatura si cu care am dat mana cu ochii plini de lacrimi si cu inima tremuranda, la capat de linie.

Doctorul Bogdan Moldovan, medic primar chirugie generala, m-a cucerit de la primul consult.

Vorbeste incet, cumpatat, cu o tihna calda, care-ti alina sufletul, iar atunci cand iti zambeste, si o face foarte des, chiar si atunci cand oboseala survenita in urma unui act chirurgical istovitor ii lasa urme vizibile pe chip, iti confera siguranta absolut necesara in interactiunea pacient-medic.

A salvat multe vieti si a renascut sperante, realizand interventii chirugicale in premiera, fara sa-si aroge fatis niciun merit, fiind un mod de afirmare plenara  a umanitatii.

Ma frapeaza modestia care-i imbraca personalitatea, modul in care se adreseaza omului simplu, tratand pacientii cu egalitate, desi intreaga-i realizare profesionala il recomanda drept o somitate a chirurgiei romanesti.

Doctorul Adrian Costenco, medic specialist chirugie plastica-estetica-reconstructiva, a ridicat medicina la rang de arta, redandu-mi feminitatea si increderea in mine, printr-un act chirurgical realizat cu extrem de multa dibacie: reconstructia mamara cu expander si implant.

Cancerul de san nu trebuie sa mutileze si in postura de supravietuioare, pot spune ca sanii mei, cu un volum si aspect natural, mi-au adus multe satisficatii emotionale, neincadrandu-ma in canoanele clasice ale frumusetii, dar eliberandu-ma de suferinta, dandu-mi sansa la o noua viata, a carei modelare depinde de acum incolo doar de mine si Dumnezeu.

Medicii pe care am incercat umil sa-i creionez, formeaza un tot absolut necesar unei femei bolnave de cancer de san ( si nu numai), aflate la inceput de drum,  reprezentand valori inestimabile ale medicinei, demondand un crez intiparit in mintea multor romani, care de cele mai multe ori cauta ” dincolo” , ceea ce se afla chiar sub ochii lor.

Am convingerea ca Dumnezeu lucreaza prin oameni alesi, care sadesc speranta pe terenuri aride si culeg, prin devotament, profesionalism si iubire de aproape, roadele unor reusite de neegalat, strangand in buchetul vietii pe langa multiple recunoasteri medicale, recunostinta si respectul suprem al unor suflete ale caror turbulente s-au linistit sub pilotajul unor maestri desavarsiti.

Sursa foto: Pinterest