Despre sex, cu ai nostri

Pentru cei care ma citesc si inca nu stiu in ce oras locuiesc, ei bine, a venit vremea sa va impartasesc. De ce tocmai acum? Pentru ca, de curand, am participat la un eveniment, unul educational, distractiv deopotriva, si santos. Sanatos pentru noi, dar, mai ales pentru copiii nostri. S-a vorbit despre sex, despre permisivitate, sexualitate corecta si despre obligativitatea noastra ca parinti de a ne informa copiii, inca de la varste fragede.

Prin urmare, locuiesc in Galati, un oras in care se mai intampla si lucruri faine, organizate de oameni si mai faini. Cum ar fi intalnirea gazduita de FasTracKids si sustinuta de psihologa Diana Balaban. Despre Diana, numai de bine. Conduce discutiile cu lejeritate, este o buna ascultatoare, intervine doar cand este cazul si ofera sfaturi pertinente. Pe deasupra, nu duce lipsa de carisma, ajungand sa o indragesti inca de la prima intalnire.

Tema? Sexualitatea la copii-tabu sau nu? Daca esti genul de parinte care nu considera ca ar trebui sa discute astfel de subiect cu copilul sau, mai ales la o varsta frageda, atunci te asigur ca ar trebui sa pui pe lista prioritatilor tale legate de cresterea copilului, si participarea la o astfel de intalnire. Vei pleca mai informat, mai constient de necesitatea de a contribui la formarea unor atitutidini sanatoase in ceea ce priveste comportamentul sexual al viitorului adult.

Intr-o lume haotica, in care sexul a devenit o moneda de schimb, este bine sa ne pregatim copilul sa imbratiseze un comportament adecvat. A face sex este o alegere, o alegere pe care trebuie sa stim sa o facem, astfel incat, inainte de toate sa ne mentinem psihicul sanatos. E important sa stim cand ar trebui sa spunem da, dar, mai ales, cand ar trebui sa stim sa spunem nu.

Si cel mai important, ne spune Diana, este sa ne acceptam, sa ne cunoastem corpul si dorintele. De aceea, ea ne indeamna sa le vorbim copiilor despre sex, inca de la varsta de doi ani. In joaca, si nu sub forma unor discutii lungi si obligatorii. Ei vor sti sa pastreze informatia care le trebuie, si, treptat, vor intelege de ce baietii si fetitele sunt diferiti anatomic, vor invata sa isi controleze impulsurile sexuale si, de asemenea, sa nu manifeste sentimente de vinovatie sau de rusine.

Dragi parinti, ca aflam sau nu, copiii se masturbeaza. Isi ating organele sexuale, pentru a-si produce placere, inca de la 2-3 ani. Fireste ca nu e o regula universal valabila. Copiii sunt diferiti, dar, la un moment dat, instinctual o vor face, avand drept scop, eliberarea de tensiuni, un fenomen normal, pe care noi trebuie sa-l acceptam, dar sa avem grija sa nu fie practicat in exces.

Mamele prezente la eveniment au vorbit despre ipostazele in care si-au surprins copiii, manifestandu-si teama de a nu deveni adulti exhibitionisti. Am aflat ca fenomenul jocurilor sexuale intre copii este unul tranzitoriu si ca nu ar trebui sa ne ingrijoreze.

Sexualitatea trebuie educata si este un aspect deloc de neglijat. De aceea, Diana ne recomanda sa ne invatam copiii sa-si defineasca corect partile intime. Sa stie despre penis si vulva si despre raporturile sexuale dintre parinti care duc la aparitia lor.

Sa lasam povestile cu barza si sa le inlocuim cu cele reale, astfel incat copiii nostri sa nu devina parinti la 16 ani. Influenta parentala este esentiala pentru conturarea sexualitatii lor, iar modul in care debuteaza viata lor psihosexuala este decisiv pentru evolutia ulterioara a comportamentului lor sexual.


Un comentariu la „Despre sex, cu ai nostri

  1. Superb, felicitări!
    Un subiect incitant, care nu își poate găsi o soluție modernă din cauza „rezistenței” îndârjite a mult prea multora: politicieni (mai ales din motive electorale!), instituții ale statului (precum ministerul educației etc.), biserica… Mai ales cea din urmă, deși nu ar avea ce să caute în asemenea discuții!
    Subiect care are nevoie de o soluționare adecvată timpului în care trăim; pentru a contribui – și în acest fel – la pregătirea pentru viață a tinerelor generații. Pentru că altfel rămânem fără… popor!

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.